PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Arab Saudi Perkenal Dompet Digital Pertama Dunia untuk Jemaah Haji dan Umrah

Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi (MoHU) dengan kerjasama Bank Negara Arab Saudi (SNB AlAhli) telah melancarkan Nusuk Wallet, dompet digital antarabangsa pertama di dunia yang direka khusus untuk jemaah umrah dan haji. Pelancaran ini dilakukan pada hari Selasa dan disahkan oleh Saudi Press Agency (SPA).

Nusuk Wallet bertujuan untuk memudahkan jemaah menguruskan wang dan perbelanjaan mereka dengan sokongan infrastruktur perbankan dari SNB AlAhli melalui jenama NEO. Dompet digital ini menggunakan teknologi terkini dan teknik penyulitan untuk memastikan transaksi kewangan dijalankan dengan tahap keselamatan tertinggi.

Menurut Pengarah Pengalaman Digital MHU, Ahmed bin Sulaiman Al-Maiman, pelancaran Nusuk Wallet ini merupakan satu kejayaan besar baik di peringkat tempatan mahupun antarabangsa.

“Ini adalah dompet digital dan kad bank antarabangsa pertama di dunia yang membolehkan jemaah haji dan umrah menguruskan wang mereka semasa berada di sini menunaikan ibadah. Inisiatif ini mendekatkan kami kepada matlamat untuk membangunkan aplikasi super yang dapat memenuhi keperluan jemaah haji,” kata beliau.

Inovasi Nusuk Wallet membawa lonjakan kualitatif dalam perkhidmatan teknikal dengan menggabungkan teknologi moden dan keperluan pengguna. Dompet digital ini mengintegrasikan teknologi terkini seperti Kecerdasan Buatan (AI), penyulitan, pengesahan identiti biometrik, serta teknologi canggih seperti API dan SDK bersepadu.

“Ia juga merupakan dompet digital gelung terbuka pertama yang tertanam dalam aplikasi di dunia, yang direka untuk membolehkan jemaah haji dan umrah menguruskan wang mereka dengan lebih mudah,” tambah Ahmed bin Sulaiman Al-Maiman.

Ketua Pegawai Eksekutif Usaha Digital dan Pembayaran SNB AlAhli, Dr Saleh bin Ibrahim Al-Furaih, telah mengesahkan bahawa Nusuk Wallet mematuhi arahan dan standard keselamatan kewangan yang ditetapkan oleh Bank Pusat Saudi (SAMA), memastikan keselamatan serta pematuhan peraturan tertinggi.

MoHU juga menyatakan kesediaan penuh mereka untuk bekerjasama dengan pihak berkaitan untuk mengusahakan inisiatif yang bertujuan memperkayakan pengalaman bagi semua jemaah dan tetamu.

Pelancaran dompet digital ini telah dirasmikan oleh Menteri Haji dan Umrah, Dr Tawfiq Al-Rabiah, menandakan era baru dalam perkhidmatan kewangan bagi jemaah haji dan umrah di Arab Saudi.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot