PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Bagaimana membina Page dalam Facebook

 

Facebook memberikan kemudahan kepada setiap penggunanya untuk membina laman (page). Laman itu boleh digunakan untuk mengumpul peminat atau pengikut kepada individu, komuniti, syarikat mahupun produk.

 

Langkah 1

 

Untuk mula membina laman ini, anda hanya perlu klik pada pautan “Create a Page” yang terdapat pada bahagian paling bawah Facebook ataupun sebelah kanan atas dalam mana-mana laman orang lain.

 

Langkah 2

Setelah itu anda akan dipaparkan dengan pilihan untuk menentukan jenis laman yang hendak dibina sama ada jenis tempat dan perniagaan setempat (contohnya Gerai Ikan Bakar Morib); syarikat, organisasi atau institusi; jenama atau produk; artis, kumpulan artis atau tokoh-tokoh tertentu; hiburan; ataupun komuniti.

Pilih jenis yang sesuai dan klik pada ikon. Pada peringkat ini, anda tidak perlu terlalu risau untuk memilih jenis kerana untuk sesuatu perniagaan, ia mungkin boleh berada dalam lebih dari satu jenis laman.

Langkah 3

Kemudian tentukan kategori yang berkenaan atau hampir dengan laman yang anda hendak bina. Masukkan juga nama laman yang anda inginkan. Jika anda memilih jenis tempat atau perniagaan setempat, anda akan diminta untuk memasukkan nama dan alamat syarikat, dan jika memilih komuniti, anda tidak perlu memilih kategori, cukup dengan nama sahaja.

Akhir sekali tandakan (tick) pada “I agree to Facebook Pages Terms” dan klik butang “Get Started“. Sekiranya anda berminat untuk membaca terma dan syarat terperinci mengenai laman Facebook, anda boleh klik dahulu pada pautan yang diberi.

Langkah 4

Seterusnya anda akan diminta untuk memuat naik gambar atau imej untuk dijadikan gambar profail laman anda. Di sini anda boleh gunakan gambar foto anda, logo perniagaan atau apa-apa imej yang sesuai dengan perniagaan yang anda jalankan.

Salah satu amalan yang terbaik ialah dengan menyediakan terlebih dahulu imej berkenaan di dalam komputer anda dengan menggunakan gabungan teks dan foto untu membentuk grafik yang menarik. Anda boleh tulis nama syarikat, jenama, slogan, nombor telefon dan sebagainya. Saiz yang baik untuk tujuan ini ialah 180px lebar dan 450px tinggi.

Layari Facebook dan cuba lihat pelbagai bentuk imej profail yang baik dan menarik untuk dijadikan panduan.

Imej ini boleh dimuat naik terus dari komputer anda ataupun diimport daripada URL lain.

Anda boleh langkau langkah ini jika ingin memasukkan imej tersebut di masa yang lain. Bila selesai klik “Continue“.

Langkah 5

Selepas itu anda akan dipaparkan dengan pilihan untuk menjemput rakan-rakan anda untuk mengunjungi laman yang baru anda bina. Anda boleh jemput rakan-rakan yang ada di dalam Facebook mahupun yang belum. Sekiranya anda sudahpun mempunyai senarai pelanggan, gunakan butang “Import Contacts” untuk menjemput mereka sehingga 5,000 orang sekaligus.

Anda juga boleh langkau langkah ini jika perlu. Bila selesai klik “Continue“.

Langkah 6

Akhir sekali, masukkan maklumat asas iaitu alamat laman web anda sekiranya anda, serta penerangan ringkas mengenai laman. Pastikan anda mengisinya dengan baik kerana ia akan membantu mempermudahkan bakal pelanggan menemui anda menerusi carian di Facebook dan juga Google.

Bila siap, klik “Continue“.

Langkah 7

Nah, laman anda sudah siap! Jika anda ingin menyunting atau menambah maklumat berkaitan perniagaan, klik saya pada pautan “Edit Info” yang terletak di bawah tajuk. Manakala butang “Edit Page” di sebelah kanan akan membolehkan anda mengubah ketetapan lain seperti menentukan senarai pentadbir bagi laman ini (anda boleh lantik orang lain untuk tolong uruskan laman anda), menentukan had akses pengguna dan lain-lain.

Anda diberi pilihan sekali lagi untuk menjemput rakan-rakan atau mengimport senarai pelanggan yang sedia ada. Laman pemula ini juga akan membantu anda membuat kemaskini (post update) pertama anda, serta membantu anda untuk meletakkan kotak “like” di dalam laman web (jika ada) untuk menarik trafik pengunjung ke laman Facebook anda.

Anda juga boleh tetapkan nombor telefon mudah alih anda untuk memudahkan anda memuat naik gambar serta mengemaskini stasus melalui telefon.

Klik pada pautan “Wall” untuk melihat bagaimana rupanya laman anda jika dilihat oleh orang lain.

Di sebelah kiri laman, anda akan dapati ada nombor yang akan memaparkan jumlah pengguna yang telah like laman itu.

Apabila laman anda sudahpun mempunyai sekurang-kurangnya 30 orang like, anda akan diberi pautan “Insights” yang akan membolehkan anda memantau perkembangan laman anda dari aspek perkembangan jumlah pengikut pada setiap hari, jumlah pengguna yang “bercakap” mengenai laman anda serta tindak balas dari setiap tulisan yang anda poskan ke laman itu.

Jika anda melepasi tahap minimum 30 orang, anda juga akan diberi peluang untuk mencipta URL pintasan kepada laman anda iaitu dalam bentuk alamat www.facebook.com/nama-laman-anda.

 

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot