PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Girl Typing Phone Message On Social Network At Night

Chatbot WhatsApp Akan Bantu Bendung Penyebaran Berita Palsu – Inisiatif Baharu Kementerian Komunikasi

Kementerian Komunikasi kini berada dalam fasa akhir pembangunan kemudahan chatbot dalam aplikasi WhatsApp untuk mengatasi penyebaran berita palsu. Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, menyatakan hal ini dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Menurut laporan Bernama, beliau memaklumkan bahawa kementerian akan mengadakan perbincangan dengan Meta Platforms Inc (Meta) mengenai perkara ini dalam masa terdekat.

Menyelesaikan Isu Teknikal dan Bahasa

“Pada masa ini, terdapat beberapa isu teknikal yang sedang diteliti. Kami juga berusaha memastikan bahawa kemudahan chatbot ini akan berupaya menangani semua isu yang dibangkitkan dalam pelbagai bahasa, termasuk Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris,” kata Fahmi.

Beliau menambah bahawa apabila dilancarkan nanti, terdapat beberapa bahasa utama yang akan disokong dan ia akan diperluas ke bahasa lain berdasarkan kecerdasan buatan (AI).

Peranan Kakitangan Kementerian

Dalam ucapannya semasa perhimpunan bulanan kementerian di Putrajaya baru-baru ini, Fahmi menggesa kakitangan kementerian untuk berada di barisan hadapan dalam menangani penyaluran maklumat palsu dan berita tidak tepat di media sosial, termasuk WhatsApp. Beliau menekankan pentingnya memastikan hanya maklumat yang sahih sampai kepada rakyat.

“Saya berharap sehingga kita melancarkan chatbot tersebut, kita juga dapat memainkan peranan dalam memantau apa yang disebarkan dalam WhatsApp dan di media sosial.

Jika terdapat maklumat yang tidak tepat, kita perlu menangkisnya dengan betul dengan membentangkan fakta yang tepat,” katanya. Fahmi menekankan bahawa kementerian harus berada di barisan hadapan dalam menangani maklumat palsu dan misinformasi.

Dengan pengenalan kemudahan chatbot ini, Kementerian Komunikasi berusaha untuk memperkukuhkan keupayaan dalam memerangi penyebaran berita palsu, sekaligus memberikan ketenangan kepada orang ramai bahawa maklumat yang mereka terima adalah tepat dan boleh dipercayai.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot