PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Dunia robot dalam sains fiksyen

Sejak dari zaman televisyen hitam putih dan di awal industri perfileman dunia, pelbagai watak robot telah muncul dalam fiksyen dan imiginasi penulis, malah ia mungkin bermula lebih awal dari itu.

 

Melalui robot-robot  itu yang dikenali dengan pelbagai nama yang diberi oleh penciptanya, telah mencetuskan pelbagai idea dan inovasi sama ada dalam dunia fantasi mahupun realiti.

 

Walaupun robot-robot sebenar dan praktikal yang wujud pada hari ini tidak “sehidup” watak-watak dalam karya kreatif, namun ciptaan-ciptaan itu hidup sebagai mesin-mesin automasi dalam pelbagai industri daripada yang berat seperti pembuatan automotif sehinggalah kepada operasi ketenteraan yang berisiko tinggi seperti mengesan dan memusnahkan ancaman bom.

 

 

Namun setiap dari watak robot yang muncul dalam siri televisyen atau filem masing-masing sepastinya meninggalkan kenangan manis terutamanya kepada para peminat karya sains fiksyen.

 

Seingat saya, antara watak robot yang terawal ialah Tin Man dalam cerita Wizard of Oz, iaitu filem pada zaman hitam putih lagi.

 

Klik pada imej di atas untuk melihat poster “Where’s Wall-E” yang lebih besar dan cuba kenalpasti robot-robot yang anda ingat daripada cerita-cerita TV dan filem yang pernah anda tonton. Sambil itu, cuba cari dulu di mana robot kecil Wall-E kita 🙂

 

Jom kenalpasti robot-robot kesukaan anda atau yang anda kenali, fungsi mereka dan dalam cerita apa mereka muncul serta kongsi cerita anda berkenaan robot-robot ini melalui forum Putera.com

 

 

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot