PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Fungsi Baharu iPhone: Tetap Tahu Masa Walau Bateri Mati

Anda tentu pernah mengalami situasi ini: telefon mati, dan anda tidak tahu pukul berapa kerana anda bergantung sepenuhnya pada telefon. Namun, ini akan berubah. Dengan kemas kini iOS 18 pada musim luruh ini, Apple memperkenalkan satu fungsi baharu yang membolehkan anda tahu masa walaupun bateri telefon anda sudah habis.

Seorang pengguna di Reddit telah menunjukkan fungsi ini dan ianya telah dilaporkan oleh 9to5Mac. Apple sedang meningkatkan apa yang anda boleh lihat pada skrin apabila bateri telefon sudah terlalu rendah untuk menghidupkannya.

Fungsi Power Reserve yang Ada

Sebelum ini, Apple telah memperkenalkan satu fungsi yang sangat berguna: Power Reserve. Fungsi ini bermakna, selepas bateri iPhone kehabisan, ia akan menyimpan sedikit baki bateri agar iPhone anda tetap boleh dikesan. Ini bermakna, jika anda menandakan iPhone anda sebagai hilang, ia masih boleh menghubungi fungsi Find My. Fungsi ini beroperasi sekitar lima jam.

Dalam tempoh itu, skrin memaparkan ikon bateri kosong dan perkataan iPhone boleh ditemui.

Dengan iOS 18, terdapat tambahan kecil tetapi sangat berguna: sudut kiri atas skrin kini memaparkan masa. Dengan bijaknya, Apple meletakkan informasi ini di tempat yang sama di mana masa selalu dipaparkan apabila iPhone digunakan secara biasa, jadi ia adalah tempat pertama yang akan dilihat oleh mata anda.

Beberapa telefon Android dari Samsung, Google atau lain-lain mungkin mempunyai fungsi untuk mengesan telefon yang hilang, tetapi belum ada yang mempunyai tambahan jam baharu ini (setakat ini).

Jika anda sering bangun malam dan mendapati bateri anda mati dan inginkan fungsi baharu ini, jangan terburu-buru untuk menaik taraf: ada kekurangan kerana ia tidak tersedia untuk semua iPhone.

 

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot