PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Google Kurangkan Secara Drastik Hasil AI Selepas Pelancaran Memalukan

Sejak ciri baru AI Overviews Google dilancarkan dan kemudiannya memberikan jawapan yang tidak masuk akal serta salah kepada pertanyaan carian, syarikat teknologi ini telah berusaha untuk memperbaiki ringkasan carian yang dihasilkan oleh AI dengan beberapa penyelarasan.

Google kini nampaknya menyajikan hasil AI kepada pengguna yang jauh lebih sedikit, menandakan sekurang-kurangnya sementara mereka mengundur diri daripada teknologi tersebut. Menurut kajian baru dari syarikat SEO BrightEdge, sebelum perubahan ini, ringkasan AI Overviews muncul dalam kira-kira 84 peratus pertanyaan. Kini, angka itu telah jatuh drastik kepada sekitar 15 peratus pertanyaan.

“Alasan ini mungkin untuk mengurangkan risiko jawapan AI yang salah sementara berlaku penambahbaikan dalam persekitaran awam,” menurut kajian tersebut.

“Saya tidak tidak setuju dengan penilaian itu,” tulis pengasas Search Engine Roundtable, Barry Schwartz. “Tetapi saya juga ingin menambah, kos menjalankan ini mungkin tinggi, serta kemungkinan tidak berfungsi dengan baik dengan Google Ads, dan oleh itu menghasilkan kurang pendapatan berbanding halaman hasil carian tanpa AI Overviews, setidak-tidaknya buat masa ini.”

Menurut penyelidikan, AI Overviews lebih cenderung muncul jika anda merumuskan carian sebagai soalan dan lebih mungkin untuk diaktifkan bagi kata kunci berkaitan kesihatan.

Namun, jangan harapkan nisbah hasil AI ini kekal di tahap sekarang.

“Saya jangka Google akan mula meningkatkan perkara ini lama kelamaan apabila mereka mampu menambah baik produk ini,” kata pakar SEO Lily Ray di X. “Inilah sebabnya mengapa saya fikir membuat kesimpulan tentang impak semasa AIO mungkin tidak tepat dari masa ke masa.”


Kita perlu menjangka lebih banyak perubahan semasa Google menyelaraskan atau memperbaiki parameter AI Overviews. Namun, adakah kita akan melihat kembali jenis jawapan AI Overviews yang tidak masuk akal seperti mencadangkan penggunaan gam pada pizza, yang menjadi bukti kelemahan mendalam AI Google?

Sumber: Futurism

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot