PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Google Labur RM9.4 Bilion di Malaysia: Apa Manfaatnya kepada Ekonomi Negara?

Google, syarikat teknologi gergasi, baru-baru ini mengumumkan pelaburan sebesar US$2 bilion (RM9.4 bilion) di Malaysia. Pelaburan ini termasuk pembangunan pusat data pertama Google dan Wilayah Awan Google di negara ini. Inisiatif besar ini bertujuan memenuhi permintaan yang semakin meningkat terhadap perkhidmatan awan, baik di peringkat tempatan mahupun global, serta menawarkan program literasi kecerdasan buatan (AI) kepada pelajar dan pendidik di Malaysia.

Presiden Alphabet dan Google, Ruth Porat, menyatakan bahawa pelaburan ini merupakan yang terbesar dirancang oleh kumpulan setakat ini di Malaysia, di mana Google telah beroperasi selama 13 tahun. Menurutnya, kerjasama dengan kerajaan Malaysia untuk memajukan ‘Dasar Cloud First’ juga termasuk piawaian keselamatan siber yang tertinggi.

“Pelaburan ini bertujuan mencipta ekosistem yang menyokong inovasi dan membuka potensi transformasi digital,” kata Ruth Porat dalam satu kenyataan.

Impak Ekonomi dan Pekerjaan

Google menjangkakan pelaburannya akan menyokong lebih US$3.2 bilion (RM15.04 bilion) dalam impak ekonomi yang positif dan mewujudkan 26,500 pekerjaan menjelang 2030. Pusat data ini akan memperkuatkan perkhidmatan digital popular seperti Search, Maps, dan Workspace, yang digunakan oleh berbilion individu dan organisasi di seluruh dunia, termasuk di Malaysia.

“Pusat data ini juga akan memainkan peranan penting dalam menyampaikan manfaat AI kepada pengguna dan pelanggan di seluruh negara,” kata Google. Malaysia akan menyertai 11 negara lain yang mengendalikan pusat data bagi memberikan perkhidmatan kepada pengguna global.

Wilayah Awan Google yang baru ini akan menyediakan perkhidmatan berprestasi tinggi dan latensi rendah kepada perusahaan besar, syarikat pemulaan, dan organisasi sektor awam. Pelanggan Google Cloud akan mendapat manfaat daripada kawalan utama yang membantu mereka mengekalkan piawaian keselamatan tertinggi dan pematuhan piawaian data, termasuk keperluan penyimpanan data khusus.

Wilayah awan ini juga akan dilengkapi dengan lokasi Dedicated Cloud Interconnect Google Cloud di Cyberjaya dan Kuala Lumpur, yang menyediakan sambungan langsung antara rangkaian di premis organisasi dan rangkaian global Google Cloud. Wilayah awan Malaysia akan menyertai 40 wilayah dan 121 zon yang sedang beroperasi di seluruh dunia.

Sokongan dari Kerajaan Malaysia

Pelaburan US$2 bilion oleh Google di Malaysia diharapkan dapat memajukan matlamat digital negara yang digariskan dalam Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030), kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau menjelaskan bahawa pusat data Google dan Wilayah Awan Google di Greater Kuala Lumpur akan memperkasakan industri pembuatan dan perkhidmatan negara dengan penggunaan AI dan teknologi canggih lain, meningkatkan kedudukan Malaysia dalam rantaian nilai global.

“Kami yakin kerjasama dan pelaburan berterusan Google akan mempercepatkan transformasi digital negara kita, menyumbang kepada visi MADANI ke arah Malaysia yang lebih makmur dan maju teknologi,” kata Zafrul Abdul Aziz.

Pada November 2023, kerajaan dan Google memeterai kerjasama strategik untuk mencipta peluang pertumbuhan inklusif untuk lebih ramai rakyat Malaysia serta syarikat tempatan yang menggunakan teknologi AI dan awan. Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Sikh Shamsul Ibrahim Sikh Abdul Majid berkata keputusan Google untuk menubuhkan pusat data pertama di Malaysia mencerminkan keyakinan mereka terhadap infrastruktur yang kukuh, tenaga kerja mahir, dan iklim perniagaan yang menggalakkan.

“Pusat data ini bukan sahaja membawa perkhidmatan awan canggih, analitik data, dan perkhidmatan AI Google lebih dekat kepada perniagaan tempatan, institusi pendidikan dan rakyat, ia juga akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai hab inovasi serantau,” tambah beliau. MIDA kekal komited untuk memudahkan pelaburan selanjutnya dan menyokong pertumbuhan berterusan Google di Malaysia.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot