PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Intel Gaudi 3: Pemecut Revolusi AI, Mencabar Nvidia dengan Harga Mengejutkan

Intel kini menunjukkan taringnya dalam dunia perlumbaan perkakasan AI. Di acara Computex minggu ini, CEO Intel, Pat Gelsinger, mengumumkan harga untuk cip pemecut AI generasi baru mereka, Gaudi 2 dan Gaudi 3. Langkah ini memberikan saingan serius kepada Nvidia, terutama dari segi harga yang jauh lebih rendah.

Harga produk seperti ini biasanya dirahsiakan, tetapi Intel memecahkan tradisi dengan mendedahkan harga secara rasmi. Pemecut utama Gaudi 3 akan dijual dengan harga sekitar $15,000 setiap unit jika dibeli secara individu, yang mana 50 peratus lebih murah berbanding GPU pusat data H100 dari Nvidia.

Bagi Gaudi 2, walaupun kurang berkuasa, ia masih menawarkan harga yang sangat kompetitif. Satu kit lengkap pemecut Gaudi 2 dengan 8 cip akan dijual pada harga $65,000 kepada vendor sistem. Ini hanyalah satu pertiga harga setup serupa dari Nvidia dan pesaing lain.

Untuk Gaudi 3, konfigurasi 8 pemecut yang sama berharga $125,000. Intel mendakwa ia adalah dua pertiga lebih murah berbanding penyelesaian alternatif dalam kelas prestasi tinggi ini.

Kehebatan Kinerja Gaudi 3

Selain harga, prestasi dan ekosistem perisian juga menjadi fokus penting. Intel mendakwa Gaudi 3 menyamai atau mengatasi H100 dari Nvidia dalam pelbagai tugas latihan dan inferensi AI yang penting.

Dalam ujian benchmark yang dibentangkan oleh Intel, Gaudi 3 mampu memberikan masa latihan sehingga 40 peratus lebih pantas berbanding H100 dalam kluster besar yang terdiri daripada 8,192 cip. Malah, setup Gaudi 3 dengan 64 cip pun memberikan throughput 15 peratus lebih tinggi berbanding H100 pada model bahasa popular LLaMA 2. Untuk inferensi AI, Intel mendakwa kelebihan kelajuan 2 kali ganda berbanding H100 pada model seperti LLaMA dan Mistral.

Walaupun cip Gaudi memanfaatkan piawaian terbuka seperti Ethernet untuk pelaksanaan yang lebih mudah, mereka kekurangan optimasi untuk platform CUDA Nvidia yang menjadi pilihan kebanyakan perisian AI hari ini. Meyakinkan perusahaan untuk refactor kod mereka untuk Gaudi mungkin menjadi cabaran.

Bagi memandu penerimaan pasaran, Intel menyatakan ia telah mendapatkan sokongan sekurang-kurangnya 10 vendor pelayan utama – termasuk rakan baru Gaudi 3 seperti Asus, Foxconn, Gigabyte, Inventec, Quanta, dan Wistron. Nama-nama yang lebih dikenali seperti Dell, HPE, Lenovo, dan Supermicro juga ikut serta.

Saingan yang Hebat

Namun begitu, Nvidia tetap menjadi raksasa dalam dunia pusat data. Pada suku terakhir tahun 2023, Nvidia menguasai 73 peratus pasaran pemproses pusat data, dan angka itu terus meningkat, menghakis bahagian pasaran Intel dan AMD. Pasaran GPU pengguna juga tidak jauh berbeza, dengan Nvidia memegang 88 peratus bahagian pasaran.

Walaupun jalan yang harus ditempuh Intel masih penuh cabaran, perbezaan harga yang besar ini mungkin membantu mereka merapatkan jurang tersebut.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot