PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Traveler taking pictures using smartphone in mountains

iOS 18: Hantar Mesej Melalui Satelit dengan iPhone Baharu

Apple terus memperkenalkan pelbagai fungsi baharu kepada ciri berasaskan satelit pada iPhone dengan pengenalan sistem operasi terbaru mereka, iOS 18. Menurut laporan daripada AppleInsider, pengguna kini dapat menghantar mesej melalui satelit, satu ciri yang menambah nilai kepada pengenalan awal Emergency SOS via Satellite.

Emergency SOS via Satellite sebelum ini telah memberi pengguna cara untuk mendapatkan bantuan apabila mereka berada di luar jangkauan selular dan Wi-Fi. Semasa WWDC 2024, Apple menggoda peminatnya dengan pengembangan konsep tersebut yang akan diperkenalkan tidak lama lagi.

Sebagai sebahagian daripada kemaskini iOS 18, fungsi baharu yang dinamakan Mesej via Satelit akan membolehkan pengguna menghantar mesej menggunakan satelit. Jika tiada perkhidmatan selular atau Internet melalui Wi-Fi, Mesej via Satelit akan membenarkan pengguna menghantar mesej dengan memantul isyarat tersebut ke satelit terdekat.

Sama seperti Emergency SOS via Satellite, pengguna akan diminta untuk mengarahkan iPhone mereka ke satelit terdekat untuk menghantar dan menerima teks. Semua komunikasi ini adalah end-to-end encrypted, lengkap dengan sokongan untuk emoji dan Tapbacks, menjadikannya tidak hanya selamat tetapi juga interaktif.

Walaupun ciri ini adalah sebahagian daripada kemas kini iOS 18 dan dijadualkan untuk musim luruh, Apple masih belum mengesahkan sama ada ia akan tersedia pada masa itu. Ciri ini hanya akan disokong oleh model iPhone 14 dan yang lebih baru sahaja, yang bermakna pengguna yang menggunakan model lama mungkin tidak dapat menikmati inovasi ini.

Dengan setiap inovasi baru yang diperkenalkan oleh Apple, jelas bahawa mereka terus berusaha untuk memberikan yang terbaik kepada pengguna mereka, terutama dalam memastikan keselamatan dan kesalinghubungan di kawasan yang sukar dijangkau.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot