PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

iPad 3 akan dilancar 7 Mac?

Khabar-khabar angin di Internet mengatakan Apple akan melancarkan iPad 3 pada 7 Mac nanti.

Hari tersebut adalah jatuh pada hari Rabu, iaitu hari yang sama Apple memperkenalkan iPad 2 pada tahun 2011, malah Apple juga melancarkan iPad pertamanya pada hari Rabu 27 Januari 2010.

Tarikh itu juga kena dengan ura-ura yang mengatakan Apple akan lancarkan tablet baru itu pada minggu pertama bulan Mac.

Pelancaran kedua-dua versi iPad sebelum ini dilakukan oleh mendiang Steve Jobs yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Apple pada ketika itu. Beliau meninggal dunia tahun lalu pada umur 56 tahun setelah lama bertarung nyawa dengan penyakit kanser pankreas yang dihidapinnya.

Jika Apple meneruskan tradisinya, maka CEO baru Apple, Tim Cook yang akan naik ke pentas pada tahun ini.

Bagaimanapun tidak ada siapa tahu tarikh sebenar pelancaran sehinggalah Apple menghantarkan jemputan kepada media, blogger dan firma penyelidikan.

Apple selalunya simpan rapi rahsia tentang tarikh pelancaran dan hanya mengumumkannya seminggu sebelum majlis sebenar. Jika mengandaikan 7 Mac adalah tarikh yang betul, Apple mungkin akan mengeluarkan jemputan berkenaan pada 29 Februari ataupun sekitar dua minggu dari sekarang.

Kebanyakan pakar percaya iPad 3 akan didatangkan dengan ciri-ciri skrin resolusi tinggi (Retina) dan pemproses yang lebih laju (mungkin pemproses quad-core pertama Apple), serta juga penambahan memori dalaman. Tablet itu juga mungkin akan dipasarkan dengan harga bermula dari US$499 (RM1,515) dan ke atas.

Mengikut ramalan oleh penganalis Wall Street, iPad 3 dijangka akan melonjakkan jualan tablet Apple kepada 11.3 juta untuk suku pertama, iaitu sehingga 140% daripada 4.7 juta unit yang syarikat itu jual dalam tempoh yang sama tahun lalu.

 

– PuTeRA.com

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot