PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Team of hackers having a conversation about dark web

Israel Bina Super Komputer untuk Kekal Peneraju Perlumbaan AI Global

Israel merancang untuk melancarkan tender bagi pembangunan super komputer pertama negara itu pada bulan depan. Ini bertujuan untuk memastikan Israel kekal sebagai peneraju global dalam teknologi kecerdasan buatan (AI).

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Inovasi Israel, Dror Bin, menekankan bahawa walaupun AI sudah digunakan secara meluas dalam sektor teknologi Israel, perkembangan pesat teknologi ini boleh menjadi ancaman jika tidak diuruskan dengan baik.

Menurut laporan Reuters, kerajaan Israel menganggarkan peruntukan sebanyak AS$250 juta (RM1.17 bilion) untuk program AI nasional yang melibatkan kerajaan, industri, dan akademik.

Daripada jumlah ini, 60 peratus dijangka akan digunakan pada tahun 2024, dengan program keseluruhannya siap pada tahun 2027.

Mungkin terdapat penambahan pembiayaan sepanjang tempoh tersebut untuk memastikan kejayaan pelaksanaannya.

Peranan Penting Teknologi dalam Ekonomi Israel

Teknologi menyumbang 20 peratus daripada keluaran ekonomi Israel, dan negara ini secara meluas dianggap sebagai salah satu pusat teknologi terbesar di dunia.

Dari 9,000 syarikat pemula di Israel, lebih daripada 2,200 menggunakan AI, dengan 73 daripada syarikat ini diiktiraf sebagai firma AI ketiga paling generatif di dunia.

Matlamat utama Israel melalui inisiatif ini adalah memastikan negara tersebut terus mengekalkan kepimpinannya dalam perlumbaan AI global.

Menurut Dror Bin, pembangunan super komputer untuk melatih model AI besar adalah kritikal dalam mencapai matlamat tersebut.

Kemudahan dan Aksesibiliti kepada Syarikat dan Penyelidik

“Apabila syarikat atau penyelidik berteknologi tinggi ingin membangunkan model besar, mereka perlu membeli masa dalam sektor pengkomputeran awan. Ini kerana tiada pusat data tempatan dengan jumlah Unit Pemprosesan Grafik (GPU) yang cukup besar bagi melatih model tersebut di sini,” kata Bin.

Dengan penubuhan super komputer ini, keperluan untuk bergantung kepada pengkomputeran awan luar negara akan dikurangkan.

Super komputer tersebut akan disediakan kepada penyelidik dan syarikat pada harga yang lebih rendah daripada kos pasaran, menjadikannya lebih mudah diakses oleh semua pihak yang berkepentingan dalam ekosistem AI nasional.

Langkah ini bukan sahaja akan memperkukuhkan kedudukan Israel dalam bidang teknologi global, tetapi juga akan memberikan dorongan yang signifikan kepada inovasi yang lebih berterusan dan mantap dalam dunia kecerdasan buatan.

Inisiatif ini menunjukkan komitmen Israel untuk terus menguasai dan menerajui bidang teknologi dunia dan siapa tahu helah apa lagi yang mereka akan guna untuk perkara yang kita tidak suka.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot