PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Meta Bangunkan Model AI Mampu Terjemah 200 Bahasa

Salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh sistem kecerdasan buatan (AI) semasa ialah sokongan bahasa yang terhad. Menurut laporan Amanz, Meta kini tampil dengan penyelesaian yang berpotensi mengubah landskap terjemahan bahasa dalam dunia AI.

Meta telah mengumumkan model AI terbaru mereka, No Language Left Behind 200 (NLLB-200), yang didakwa menjadi model bahasa raya (LLM) pertama yang boleh menterjemah 200 bahasa utama dunia. Langkah ini membawa perubahan besar dalam cara terjemahan dibuat dan membuka peluang kepada lebih banyak bahasa untuk diwakili dalam dunia digital.

Dalam ujian berbanding model LLM lain, NLLB-200 mencatat prestasi 44% lebih baik dalam menghasilkan terjemahan berkualiti tinggi. Model ini kini digunakan untuk membantu melakukan 25 bilion terjemahan setiap hari di platform-platform milik Meta seperti Facebook dan Instagram. Meta menjelaskan bahawa terjemahan yang tepat dalam lebih banyak bahasa dapat membantu mengesan kandungan berbahaya dan maklumat salah dengan lebih efektif.

Selain digunakan di platform Meta, NLLB-200 juga membantu dalam penghasilan kandungan dalam bahasa yang kurang artikel di Wikipedia. Sebagai contoh, Bahasa Lingala, yang digunakan oleh 45 juta penduduk di Republik Demokratik Congo, hanya mempunyai 3,260 artikel. Berbanding Bahasa Sweden yang mempunyai lebih 2.5 juta artikel walaupun hanya digunakan oleh 10 juta penduduk.

Sokongan kepada Penyelidikan dan Aplikasi Dunia Sebenar

Meta juga membuka akses NLLB-200 kepada penyelidik dengan menyediakan geran sehingga $200,000 kepada NGO untuk mengaplikasikan model ini dalam dunia sebenar. Usaha ini diharapkan dapat meningkatkan penggunaan dan aplikasi AI dalam berbagai bahasa di seluruh dunia, memudahkan komunikasi, dan memastikan tiada bahasa yang terpinggirkan dalam era digital ini.

Dengan perkembangan ini, Meta membuktikan komitmennya dalam memajukan teknologi AI dan memastikan inklusiviti bahasa di seluruh platform digitalnya.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot