PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Neuralink: Masa Hadapan Tanpa Telefon, Kata Elon Musk

Elon Musk dengan beraninya meramalkan bahawa masa depan akan dikuasai oleh pengguna Neuralink, yang mungkin menghapuskan keperluan untuk telefon. Dalam respon kepada akaun parodi dirinya di X (sebelumnya dikenali sebagai Twitter), Musk menulis, “Pada masa depan, tidak akan ada telefon, hanya Neuralinks,” sehingga menekankan visinya untuk teknologi cip otak yang dibangunkan oleh syarikatnya.

Tweet ini muncul selepas seorang pengguna berkongsi imej yang dijana AI menunjukkan Musk memegang telefon dengan reka bentuk rangkaian neural di dahinya, sambil bertanya jika orang akan memasang antaramuka Neuralink untuk mengawal peranti mereka dengan fikiran.

Implant Pertama pada Manusia

Neuralink, firma neuroteknologi Musk, baru-baru ini mencipta sejarah dengan menanam cip otak pada manusia buat pertama kali. Penerima cip tersebut, Noland Arbaugh yang berusia 29 tahun, telah lumpuh dari bahu ke bawah selepas mengalami kemalangan lapan tahun lalu.

Arbaugh menjalani pembedahan yang revolusioner pada 28 Januari dan menunjukkan tanda pemulihan yang menjanjikan hanya dua hari selepas operasi. Kini, setelah 100 hari pasca pembedahan, Neuralink mengeluarkan pos blog terperinci mengenai kemajuannya, dan Musk turut berkongsi kemas kini mengenai pemulihan dan kemajuan Arbaugh melalui pelbagai ciapan.

Neuralink kini sedang mencari peserta kedua untuk ujian klinikal mereka. Peserta baru ini juga akan menggunakan cip otak untuk mengawal komputer dan telefon mereka dengan fikiran.

Musk mengumumkan ini di X dengan berkata, “Neuralink sedang menerima permohonan untuk peserta kedua. Ini ialah implant telepati sibernetik kami yang membolehkan anda mengawal telefon dan komputer hanya dengan berfikir. Tiada yang lebih baik daripada Noland sendiri untuk memberitahu anda tentang yang pertama.”

Neuralink juga memuat naik video Arbaugh, menggalakkan individu yang menghidapi quadriplegia untuk menyertai ujian klinikal mereka.

Kemajuan Menakjubkan Arbaugh

Pada bulan Mac, Neuralink menyiarkan video yang menunjukkan perkembangan Arbaugh sebagai pesakit ujian manusia pertama. Dalam video itu, Arbaugh berkongsi pengalamannya bagaimana Neuralink telah mengubah keupayaannya untuk melibatkan diri dalam aktiviti yang disukainya, seperti bermain catur.

“Ia gila, begitu hebat. Saya beruntung dapat menjadi sebahagian daripada ini. Setiap hari nampaknya saya mempelajari sesuatu yang baru. Saya tidak dapat menggambarkan betapa hebatnya dapat melakukan ini,” katanya dalam video tersebut.

 

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot