PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Pengguna pcAnywhere diancam penggodam

Anda masih guna pcAnywhere? Jangan cari nahas! Symantec memberitahu bahawa kini terdapat kurang daripada 50,000 komputer di dunia ini masih menggunakan perisian kawalan PC jarak jauh itu yang pernah popular suatu ketika dahulu, dan kini Symantec merayu anda untuk membuangnya dengan segera!

Jika anda masih menggunakan PcAnywhere, anda sebenarnya meletakkan rangkaian komputer anda dalam risiko yang tinggi, lebih-lebih lagi perisian itu membolehkan anda mengawal sepenuhnya komputer dari jauh.

Masalahnya berpunca daripada serangan penggodam Anonymous yang berjaya memasuki rangkaian Symantec dan mencuri sumber-sumber kod perisian syarikat itu baru-baru ini.

Menurut Symantec, kod-kod sumber yang didakwa dicuri oleh Anonymous adalah kod sumber tahun 2006 yang melibatkan produk-produk Norton Antivirus Corporate Edition; Norton Internet Security; Norton SystemWorks (Norton Utilities dan Norton GoBack); serta pcAnywhere.

Produk-produk anti virus dan sekuriti sudah tentulah mempunyai kemaskini yang dihasilkan selalu, tetapi masalahnya ialah pada perisian pcAnywhere yang seakan-akan sudah dilupakan. Versi terakhir perisian pcAnywhere dikeluarkan pada tahun 2006 iaitu versi 12 dengan kemaskini terakhir pada versi 12.5.

 

Dengan kata lain, penggodam mempunyai kod sumber perisian pcAnywhere yang terkini! Dengan kod sumber berkenaan penggodam dikhuatiri berupaya untuk tahu lubang-lubang kelemahan pada perisian berkenaan dan menggunakannya untuk menggodam komputer-komputer lain yang masih menggunakan perisian terbabit.

 

Satu cara yang selamat ialah mengeluarkan (uninstall) perisian pcAnywhere dan menggantikannya dengan perisian lain yang lebih terkini umpamanya Teamviewer atau Mikogo.

 

Rujukan lengkap mengenai isu ini boleh diakses melalui Technical White Paper yang dikeluarkan oleh Symantec.

 

Dalam perkembangan terbaru, Symantec telah mengeluarkan pembetulan (patch) melalui saranan sekuriti khas mengenai perisian pcAnywhere untuk versi 12.0, 12.1 dan 12.5.

 

pcAnywhere sebenarnya memang sebuah perisian yang senang diguna dan memudahkan anda untuk mengawal komputer lain dari jarak jauh menerusi rangkaian dan Internet. Jika anda masih berminat atau terpaksa menggunakan perisian ini, ia masih boleh dibeli melalui Amazon.

 

Jika anda menggunakan pcAnywhere versi yang lebih lama, segala risiko anda tanggung sendiri!

 

– PUTERA.com

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot