PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Telegram Luncur Telegram Stars untuk Pembelian Barangan Digital

Lebih 400 juta pengguna setiap bulan berinteraksi dengan bot dan aplikasi mini dalam Telegram, untuk membeli produk, mengakses perkhidmatan, bermain permainan, dan banyak lagi. Sekarang, Telegram memperkenalkan kemudahan untuk bot dan aplikasi mini menjual barangan dan perkhidmatan digital melalui kemas kini terbaharu mereka.

Selama ini, perniagaan sudah pun boleh menjual produk fizikal dalam Telegram melalui bot dan aplikasi mini serta menerima pembayaran dari seluruh dunia. Namun bulan ini, Telegram mengemas kini Platform Bot mereka untuk menyokong pembayaran untuk produk digital dengan lancar.

Untuk membolehkan pembayaran bagi barangan dan perkhidmatan digital di seluruh ekosistem Telegram, Telegram memperkenalkan Telegram Stars. Stars ini boleh dibeli melalui pembelian dalam aplikasi menerusi Apple dan Google atau PremiumBot, kemudian dibelanjakan untuk produk digital yang ditawarkan oleh bot – daripada e-buku dan kursus dalam talian kepada barangan dalam permainan Telegram.

Telegram Stars mematuhi dasar terbaru Apple dan Google mengenai penjualan produk digital – dan memberikan akses yang belum pernah ada sebelum ini kepada pemaju dalam ekosistem Telegram dan pengguna mereka untuk membuat pembelian dalam aplikasi melalui stor aplikasi mudah alih.

Tidak lama lagi, para pemaju akan dapat mengeluarkan Stars yang diperoleh oleh bot mereka dalam bentuk Toncoins melalui Fragment.

Pembelian produk fizikal tidak akan berubah – tetap menggunakan mana-mana penyedia pembayaran yang disokong oleh Telegram. Pemaju boleh membaca lebih lanjut mengenai perubahan untuk produk digital di halaman Telegram yang berkaitan.

Dengan pembayaran yang pantas dan mesra pengguna untuk barangan dan perkhidmatan digital, platform bot dan aplikasi mini ini akan membolehkan jenis perniagaan baru mencapai lebih 900 juta pelanggan berpotensi dalam Telegram.

Ini hanyalah permulaan untuk Telegram Stars. Kemas kini di masa hadapan akan membawa lebih banyak ciri dan fungsi tambahan kepada Telegram Stars – seperti hadiah untuk pencipta kandungan dan banyak lagi.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot