PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Businesswoman Wearing Hijab Works on Laptop, Does Data Analysis.

Teroka perniagaan di Internet: Peluang, Strategi dan Kejayaan

INTERNET telah mengubah cara hidup manusia dalam pelbagai aspek. Urusan pejabat, perbankan, perniagaan, penerbitan, pembelajaran dan sebagainya telah menjadi semakin mudah dan pantas kerana Internet.

Sejak adanya kemudahan Internet, ia turut menyediakan banyak peluang buat mereka yang kreatif dan bijak menggunakannya. Perniagaan secara dalam talian (online) misalnya, adalah inovatif baru natijah daripada kewujudan teknologi maklumat dan telekomunikasi (ICT).

Penggunaan Internet yang semakin meluas, kemudahan pembayaran secara talian yang meyakinkan, kepantasan talian jalur lebar dan model perniagaan dotcom yang lebih baik merupakan antara faktor yang menjadikan perniagaan secara talian semakin rancak mutakhir ini.

Perniagaan secara talian pada hakikatnya telah memberikan pasaran baru yang begitu luas, terbuka dan bebas untuk dicuba oleh sesiapa sahaja. Laman web seperti eBay (www.ebay.com atau www.ebay.com.my) merupakan satu syarikat dotcom gergasi yang menyediakan pasaran bagi mereka yang ingin membeli mahupun menjual apa sahaja di Internet. Di Malaysia, nama Lelong (www.lelong.com.my) adalah contoh syarikat dotcom yang turut menyediakan pasaran kepada sesiapa sahaja untuk membeli dan juga menjual barangan di Internet.

Hakikatnya, telah ramai yang menjadi kaya-raya dengan menjalankan aktiviti perniagaan secara dalam talian. Buku seperti “The eBay Millionaire” oleh Amy Joyner merupakan sebuah karya yang menyingkap rahsia kejayaan mereka yang kini bergelar jutawan dengan menjalankan kegiatan perniagaan mereka di Internet menerusi eBay.

Pada tahun 2023 sahaja, pasaran eBay telah mencatatkan jumlah transaksi jualan yang mencecah nilai AS$85.7 bilion, dan angka tersebut dianggarkan akan terus berkembang dengan pesat. Kini dianggarkan terdapat lebih daripada 187 juta eBayers (pengguna eBay) yang aktif di seluruh dunia.

Peluang yang sama sebenarnya turut terbuka buat kita di Malaysia. Peluang menjalankan perniagaan secara dalam talian bukan sahaja memberikan kesempatan untuk kita menambahkan pendapatan dengan menjalankannya secara sambilan, malah, sudah ramai yang menjalankannya secara sepenuh masa dan meraih pendapatan yang lumayan. Laporan dari Persatuan E-Dagang Malaysia (eCommerce Malaysia) menunjukkan bahawa nilai transaksi e-dagang di Malaysia dijangka mencecah RM 1.5 trilion pada tahun 2024.

Perniagaan secara dalam talian memerlukan ilmu dan pengetahuan serta pengalaman untuk berjaya. Generasi muda, terutamanya graduan yang menganggur, wajar mengambil peluang ini untuk mencipta masa depan yang cemerlang dalam bidang perniagaan. Perniagaan secara maya adalah baik sebagai suatu langkah permulaan. Ini berikutan kos permulaan perniagaan di Internet adalah jauh lebih murah berbanding dengan perniagaan biasa. Di samping itu, jangkauan pasaran juga adalah sangat luas.

Dengan infrastruktur digital yang semakin mantap dan sokongan kerajaan dalam mempromosikan ekonomi digital, kini adalah masa yang tepat untuk terlibat dalam perniagaan dalam talian. Selamat berjaya dalam meneroka perniagaan di Internet!

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot