PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

TikTok Shop Perkenal Ciri Pemulangan Barangan Kerana Ubah Fikiran

TikTok Shop kini memperkenalkan ciri baharu yang menarik, iaitu pemulangan barangan yang dibeli kerana “tidak lagi diperlukan”. Ciri ini yang berkuat kuasa mulai 7 Julai 2024, membolehkan pembeli mengembalikan produk yang mereka telah beli dan menerima pulangan wang kerana mengubah fikiran.

Pembeli boleh memulangkan produk yang “tidak lagi diperlukan” dalam tempoh 15 hari selepas produk dihantar dari penjual TikTok Shop Mall, dan dalam tempoh 6 hari untuk penjual yang bukan dari TikTok Shop Mall. Untuk memulangkan produk, pembeli perlu membuat permohonan pemulangan wang dengan memilih pilihan “tidak lagi diperlukan”.

Penjual akan diberi masa satu hari untuk mengesahkan permohonan pemulangan tersebut. Jika penjual gagal mengesahkannya dalam tempoh sehari, sistem TikTok Shop akan mengesahkan permintaan itu secara automatik. Setelah diterima, pembeli perlu menghantar kembali produk kepada penjual dan akan menerima pulangan wang mereka.

TikTok Shop menekankan bahawa ciri ini turut dilengkapi dengan langkah-langkah pelindungan untuk penjual. TikTok akan menghalang pengguna atau pelanggan yang cuba menyalahgunakan ciri ini. Selain itu, TikTok juga mengehadkan kategori barangan yang boleh dipulangkan. Kategori-kategori yang tidak termasuk dalam ciri pemulangan ini adalah produk kecantikan, pakaian dalam, kategori bayi & mengandung, makanan & minuman, dan beberapa kategori lain.

Ciri baharu ini bertujuan untuk memberikan lebih banyak fleksibiliti dan ketenangan kepada pembeli, sambil memastikan penjual dilindungi. Dengan pengenalan ciri ini, TikTok Shop berusaha untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah dalam talian yang lebih berintegriti, mudah, dan dipercayai.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot