PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Tips membeli Blackberry ‘secondhand’

Ramai pengguna Blackberry ini terdiri daripada remaja atau belia kerana telefon tersebut mengutamakan sistem “social networking” seperti FaceBook , blog, Twitter , BlackBerry Messenger (BBM) dan sebagainya.

 

Ada di antara kita yang hanya mampu membeli barangan terpakai seperti BlackBerry secondhand. Ini merupakan beberapa tips untuk anda sebelum membeli telefon BlackBerry terpakai supaya kita tidak tertipu dan menyesal dikemudian hari.

 1. Semak No IMEI dan PIN
  Untuk pengetahuan anda , IMEI ada akronim kepada Internationa Mobile Equipment Identity dan ia merupakan nombor unik bagi pengenalan sesebuah telefon bimbit . Nombor IMEI ini tidak mempunyai dua nombor yang sama dimana setiap tefon bimbit mempunyai nombor IMEI tersendiri.
  Cara untuk menyemak nombor IMEI pada telefon Blackberry ialah *#06# (bintang, hash, kosong, enam, hash)dan tekan dail untuk mengetahuinya. Selain itu anda juga boleh semak PIN telefon Blackberry tersebut dengan menekan ALT+CAPSLOCK+H.
 2. Semak jangka masa penggunaannya
  Caranya ialah tekan butang Menu dan pilih Options diikuti Menu status selepas itu pilih BUYR.
  Dengan cara ini , anda akan dapat memeriksa jangka masa pengunaan telefon tersebut dan dapat mengelakan diri anda ditipu.
 3. Semak semua fungsi sistem Blackberry
  Caranya adalah , Pilih menu , seterusnya Option dan pilih status dan tulis TEST untuk mengujinya.
  Anda perlulah mencuba kesemua fungsi telefon tersebut bermula darisegi fizikal hingga ke aplikasi dalamnya untuk mengelakkan anda menyesal dikemudian hari.
 4. Pastikan ada jaminan
  Setiap penjualan telefon bimbit akan mempunyai surat warranty ataupun jaminan. Bagi blackberry adalah GSM. Hal ini memudahkan anda untuk memudahkan anda sekiranay berlaku kerosakan terhadap telefon bimbit anda.
 5. Semak harga pasaran
  Sebelum membeli telefeon bimbit adalah dinasihatkan anda mengetahui sedikit sebanyak harga pasaran yang terkini supaya harga yang ditawarkan bersesuaian mengikut jenis blackberry yang dijual.

– PUTERA.com/Sriyanti

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot