PUTERA.com

Sumber Rujukan Teknologi Maklumat & Perniagaan Internet

Nvidia Kini Syarikat Kedua Paling Bernilai di Dunia, Atasi Apple

Saham Nvidia melonjak ke paras tertinggi pada hari Rabu, menjadikan nilai pasaran pengeluar cip berasaskan kecerdasan buatan itu mencecah $3 trilion dan melebihi Apple sebagai syarikat kedua paling bernilai di dunia.

Saham Nvidia meningkat sebanyak 5.16% kepada $1,224.40, memberikan nilai pasaran sebanyak $3.01 trilion pada penutupan pasaran. Manakala, nilai pasaran Apple berada pada $3.00 trilion dengan sahamnya naik sebanyak 0.78%.

Kenaikan terkini saham Nvidia ini berlaku ketika ia bersiap sedia untuk memecahkan saham secara 10-untuk-satu, yang akan berkuatkuasa pada 7 Jun, langkah yang boleh menarik minat lebih banyak pelabur individu.

Lonjakan nilai pasaran Nvidia mengatasi Apple ini melambangkan perubahan besar dalam industri Silicon Valley, di mana syarikat yang diasaskan oleh Steve Jobs ini telah mendominasi sejak pelancaran iPhone pada tahun 2007.

Microsoft, yang berpusat di Redmond, Washington, masih menjadi syarikat paling bernilai di dunia dengan nilai pasaran sebanyak $3.14 trilion ketika sahamnya juga meningkat sedikit pada hari yang sama, satu-satunya syarikat lain yang mencapai penilaian setinggi ini.

Permintaan untuk pemproses terkemuka Nvidia jauh melebihi penawaran kerana syarikat-syarikat seperti Microsoft, Meta Platforms, dan Alphabet (syarikat induk Google) berlumba-lumba untuk membina keupayaan pengkomputeran AI mereka dan mendominasi teknologi yang sedang berkembang ini.

Nvidia telah meningkat hampir 30% sejak 22 Mei, ketika syarikat itu mengeluarkan ramalan hasil yang memberangsangkan.

Optimisme mengenai AI telah mengangkat saham cip secara menyeluruh pada hari Rabu, dengan indeks PHLX chip meningkat sekitar 4%. Super Micro Computer, yang menjual pelayan AI yang dioptimumkan dengan cip Nvidia, juga meningkat hampir 5%.

Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, Jensen Huang, minggu ini menjadi subjek liputan meluas di televisyen Taiwan dan disambut meriah oleh hadirin ketika beliau melawat pameran teknologi Computex di Taipei, tempat kelahirannya sebelum berpindah ke Amerika Syarikat.

Sementara Nvidia menikmati gelombang semangat AI di Wall Street, Apple pula bergelut dengan permintaan lemah untuk iPhone dan persaingan sengit di China, pasaran telefon pintar terbesar di dunia.

Beberapa pelabur juga melihat Apple sebagai ketinggalan berbanding syarikat teknologi gergasi lain yang berlumba-lumba membina ciri AI ke dalam produk dan perkhidmatan mereka.

Tinggalkan Balasan

Prof Jenin
IT Expert
ChatBot